W typowym klimacie śródziemnomorskim, z łagodną i wilgotną zimą oraz suchym i bardzo gorącym latem, białe odmiany dają często bardzo ekstraktywne wina. Nie inaczej jest w tym przypadku. Tutejsze grillo pochodzi z upraw na zachodnim krańcu Sycylii i jest przez twórców Miopasso traktowane z dużą uwagą i dbałością o szczegóły. Jakości służy zbiór ręczny. Wyczuwalna, naturalna kwasowość, która ożywia wino, to efekt starań winiarzy, żeby nie dopuścić do fermentacji malolaktycznej. W samym sercu regionu, w którym z tej odmiany produkuje się słynną marsalę, kwasowość nadaje temu winu własny, niepowtarzalny styl. Wyraźnie mocny, świeży i kwietny bukiet układa się w logiczną całość z dominującymi w ustach akcentami owoców tropikalnych i cytrusów. Dobrego wrażenia dopełnia wyraźne skojarzenie ze słodyczą muskatu aleksandryjskiego. Nic dziwnego, obok catarratto bianco to przecież jeden ze składników krzyżówki, z której powstała odmiana grillo. Idealnie przyda się w kuchni do dań z owocami morza.