Dom szampański Haton et Fils został założony w 1928 roku przez dwóch zapalonych winiarzy: Eugene‘a i Octave‘a Hatonów. Dzięki woli i wielkiej wytrwałości, byli w stanie stworzyć swój styl, który niezmiennie można odnaleźć do dziś w każdej butelce z rodzinnym logo. W sukcesie stworzenia tak klasowych szampanów niebagatelne znaczenie ma umiejscowienie winnicy na południowo-zachodnich zboczach Marne Valley, nieopodal Epernay. Do posiadłości należy dziś około 20 hektarów winnic. Rodzinna produkcja, to dbałość o dochowanie najwyższej staranności w uprawach i przy kreowaniu każdej z linii. O proporcjach tutejszych cuvee decydują “ślepe” testy przeprowadzane co roku przez ojca i syna. To tradycja, która już w piątym pokoleniu świadczy o klasie i wygórowanych ambicjach winiarzy z Damery. Wśród wszechobecnych, wielkich marek szampańskich, jakość rodzinnych wytwórni zasługuje na szczególną uwagę.