Rogale Świętomarcińskie , z nadzieniem z białego maku tradycyjnie przygotowywane w Poznaniu i okolicznych obszarach Wielkopolski z okazji Dnia Świętego Marcina – 11 listopada. Są głównym wypiekiem podczas obchodów dnia ulicy Święty Marcin w Poznaniu.Te z certyfikatem przepyszne, z kieliszkiem słodkiego wina Disznókő 1413 Tokaji Édes Szamorodni 2015 – deser idealny! Powstaniu rogala towarzyszy legenda: Dawno, dawno temu wyśnił go jeden z poznańskich piekarzy. Ujrzał on we śnie świętego Marcina jadącego na koniu, podniósł zgubioną przez jego konia podkowę i postanowił, że będzie piekł ciasto w takim kształcie.
Tokaj1413 to nie jest rocznik wina, tylko historyczna data pierwszej pisemnej wzmianki winnicy o nazwie Disznókő, która na pamiątkę zdobi etykietę tradycyjnego wina tokajskiego. Znajomo brzmiąca nazwa szamorodni jest polskiego pochodzenia. Całe kiście same decydują o stylu i słodyczy, zależnie ile na nich będzie zrodzynkowanych gron. Dalej już wino szlachetnieje w beczce. W kieliszku zapachy egzotycznych, tropikalnych kwiatów i owoców, także migdały i dżem z moreli. Z czasem robi się miodowo miękkie, po latach kilku. Warto spróbować niekoniecznie z deserem, tylko do kaczki z owocami, lub foie gras.