Dwie butelki wina potrafią przemienić obcych sobie ludzi w serdecznych przyjaciół…

Wino jest nie tylko doskonałym towarzyszem wspólnych posiłków, spotkań czy zabaw, to także idealny pomysł na prezent i fascynujący temat do rozmów. Znamy się na winie i wiemy, w jaki sposób miłością do wina zarazić Twoich klientów i współpracowników.

Jeżeli szukasz sposobu na to, jak wyrazić swoją wdzięczność, nagrodzić, zintegrować lub zmotywować swoich pracowników, klientów lub partnerów biznesowych – znajdziemy idealne rozwiązanie z winem w roli głównej. To, czego możesz się od nas spodziewać, to indywidualne podejście, dedykowana oferta i komfortowe warunki współpracy.

Starannie dobrane do okazji zestawy win z całego świata z osobistą rekomendacją Marka Kondrata (przywieszka z podpisem) oraz butelki z dowolną grafiką na etykiecie lub opakowaniu (np. logotypem firmy lub dedykacją). W naszej ofercie znajdują się opakowania drewniane, jutowe, tekturowe, które możemy ozdobić dowolną grafiką.

Przekonaj się jak można wykorzystać wina dla wzmocnienia relacji z klientem lub zbudowania zespołu w firmie.

Wybrane wina z naszej oferty zawierającej ponad 400 tytułów!

HATON DEMI-SEC RICH CHAMPAGNE AC

Skąpane w kołnierzu delikatnej piany utkanej z bogato perlących się bąbelków, kusi złocistą barwą. W „pierwszym nosie“ przywodzi na myśl lukrecje, mandarynki i owocowy sad w okresie kwitnienia. Za chwilę do głosu dochodzą aromaty nieco cięższe, świadczące o dużej złożoności. Pojawiają się skojarzenia z pralinami i… duszonymi warzywami. Łagodna tekstura pozwala cieszyć się pełnią szampańskich doznań. Wino jest wspaniale wykończone. W finale konsekwentnie bogate a przy tym, ile wrażeń zapewnia, bardzo harmonijne. Kategoria demi-sec kieruje tego szampana w stronę deserowości na najwyższym poziomie jakościowym.
Na stole kompanem będą wyszukane desery owocowe, desery z lekkich ciast lub makaroniki.

FLEURIET ET FILS TRADITION ROUGE SANCERRE AOC

Kiedy mówimy o Sancerre, pierwsza rzecz, która przychodzi nam do głowy to sauvignon blanc w jednej ze swoich najbardziej charakterystycznych postaci. Tymczasem, 20% całej produkcji w ramach apelacji przypada w udziale czerwonej odmianie pinot noir. Ekspresję gliniasto-wapiennego terroir czuć w postaci skoncentrowanego i bardzo soczystego owocu spod znaku truskawek i borówek urozmaiconych lekko przydymionym efektem uzyskanym dzięki zastosowaniu dębowych beczek. Usta rozpieszcza delikatna i lepka tanina dając poczucie miękkiego i okrągłego wina. W sam raz do grillowanych mięs i pieczonej kaczki.

FLEURIET ET FILS TRADITION BLANC SANCERRE AOC

Sancerre jest dla odmiany sauvignon blanc mniej więcej tym, czym Bordeaux dla caberneta i merlota, Montepulciano dla sangiovese, czy Barolo dla nebbiolo, a więc miejscem kultowym, prawdziwym wzorcem i wyznacznikiem stylu. Jeśli dodamy do tego starannie przemyślaną produkcję oraz jej ekologiczne aspekty uzyskamy efekt w postaci znakomitego wina. Podstawowe białe wino z oferty Domaine Fleuriet et Fils jest bardzo dobrze zbalansowane i łączy w sobie cechy charakterystyczne 3 różnych terroir apelacji. Dominuje cytrusowa świeżość, z mineralnym poczuciem głębi. Idealne wino do owoców morza oraz jak podaje producent – sera Crottin de Chavignol.

XAVIER ARCANE XIX LE SOLEIL CÔTES DU RHÔNE VILLAGES AOC

Jedyny blend w serii win Arcane. Składa się z win ze stuletnich krzewów grenache (80%), osiemdziesięcioletnich krzewów mourvedre (10%) oraz pięćdziesięcioletnich krzewów syrah (10%) o bardzo małej wydajności, ale wspaniałej koncentracji i dojrzałości owocu. Długa maceracja bez mechanicznej ekstrakcji i dojrzewanie w różnego rodzaju dębowych kadziach o niskim stopniu wypalenia oraz w cementowych zbiornikach. Wino zostało zaprojektowane w każdym szczególe. Oferuje pełnię intensywnych i świeżych aromatów dojrzałych czereśni, porzeczek, likieru i słodkich przypraw. W ustach potężne, a jednak soczyste i gładkie zarazem. Długa i konsekwentna końcówka wieńczy dzieło. Wino znakomicie ocenione przez Roberta Parkera, który przyznał mu 94 punkty. Idealne do górki jagnięcej z tymiankiem i szarpanej wieprzowiny.

 CHÂTEU BELLE VUE HAUT MEDOC AOC

Posiadłość Belle-Vue znajduje się w samym sercu Medoc, nieopodal słynnej miejscowości Margaux, mając za sąsiadów słynne zamki jak np. Château du Tertre czy Giscours. Powstaje tam wino, które jest kupażem cabernet sauvingnon (50%), merlot (30%) oraz petit verdot. Grona zbierane były ręcznie, by następnie przejść niespieszną, 35-dniową fermentację w miazdze. Po fermentacji jabłkowo-mlekowej wino spędziło 15 miesięcy w beczkach. W rezultacie otrzymano produkt o gęstej i ciemnej sukni pełnej aromatów czarnej porzeczki, wiśni, cedru i lukrecji. W ustach pełne, taniczne i z długim, pieprznym finiszem, za który odpowiada domieszka petit verdot. Klasyczne wino, które można łączyć z jedzeniem na wiele sposobów. Wołowina i jagnięcina to dopiero początek.

 DE MARTINO LEGADO CARMENERE MAIPO VALLEY

Seria Legado (hiszp. dziedzictwo) to wina leżakowane i selekcjonowane w ekologicznej winiarni De Martino, przy limitowanej wydajności winnicy. Dwudziestoletnie krzaki rosną na kamienistej glebie w Isla de Maipo. Naturalna winifikacja na drożdżach rdzennych z ograniczonym użyciem siarki. Dojrzewało tylko w używanych beczkach z francuskiego dębu przez czternaście miesięcy. Sztandarowa odmiana Chile o dużej ekspresji owocu. W bukiecie rozpoznawalne dojrzałe czarne porzeczki i maliny, ze szczyptą charakterystycznych, suszonych ziół. Paleta gładka, a równocześnie żywa i ściągająca. Solidne wino do mięsnych potraw.

DE MARTINO FAMILIA CABERNET SAUVIGNON

Familia to wino flagowe i duma rodziny de Martino. Jeden z reprezentantów chilijskiej ekstraklasy. Łatwo się domyśleć, że wyselekcjonowano tu najlepsze grona ze starannie wybranych, ekologicznych winnic. Jest to kupaż bordoskiego cabernet i kluczowych dla Ameryki Południowej malbec i carmenere. Dwa lata dojrzewało w nowych beczkach z dębu francuskiego. Wino bogate i mocarne, na szczególne okazje. W kieliszku pokazuje gęste i regularne łzy. Pełny bukiet łączy wanilię i nuty szlachetnego tytoniu z konfiturą z czarnej porzeczki i figi. W ustach dojrzałe i krzepkie taniny prowadzą do harmonijnego finału. Minimalny potencjał przechowywania jednej dekady.

ARTISAN SAUVIGNON BLANC PURE BURGERLAND

Podręcznikowy przykład wykorzystania walorów siedliska, jakim dla tego sauvignon jest Burgenland. Wino ma bardzo miłą dla oka prezencję w postaci złocistej barwy. W nosie kusi bukietem passiflory, słodką, miodną nutą kapitalnie skojarzoną z liczi i – dla przeciwwagi – limonką.  W ustach pojawia się nieco pikantnych niuansów, ale wino pozostaje przy tym świeże i czyste owocem. Zbalansowanej i harmonijnie ułożonej w ustach strukturze przygrywa jeszcze dojrzałe mango, brzoskwinie, agrest i kiwi. W końcówce pozostawia uczucie świeżości i dobrego balansu.

Na stole ucieszy w towarzystwie świeżych sałatek, owoców morza i delikatnych ryb.

 WEINRIEDER EISWEIN WELSCHRIESLING HÖLZLER WEINVIERTEL

Austriackie wino lodowe, słodka esencja wykruszona ze zmrożonych ponad dziesięciostopniowym mrozem winogron. Odmiana welschriesling, popularny w Europie Środkowowschodniej „riesling włoski”, z właściwym rieslingiem nie ma nic wspólnego. Późno dojrzewa, ma sporo kwasowości i średnią moc aromatu. Dzięki tym cechom jest podstawą wielu słodkich win późnego zbioru w Austrii. W kieliszku gęsty syrop o złotawych refleksach, kuszący delikatną wonią kandyzowanych moreli i egzotycznych kwiatów. Także w ustach przepełnionych gęstą słodyczą, cieszy wyraźną owocowością. Przy tym pozostaje świeży w posmaku i miodowo gładki. Logicznie kończy elegancki posiłek, jest doskonały do słodkości. Pasować będą zapewne takie składowe jak: lody, suszone owoce, bakalie, serniki, orzechy, a także z francuskiego podwórka deserów alternatywnych delikatesowy pasztet foie gras czy nawet ser pleśniowy.

DOMAINE BOUSQUET RESERVE MALBEC MENDOZA TUPUNGATO 

Klasyka argentyńskiego winiarstwa, beczkowany malbec w kulturalnym ujęciu francuskiej tradycji. Atramentowa, niemal czarna barwa, charakterystyczna dla tej odmiany. Wyraziste i uwodzicielskie aromaty ciemnych owoców, głównie dojrzałej jeżyny i morwy, ładnie korespondują z korzennymi: kakao, wanilii i pieprzu. W ustach aksamitne, eleganckie, ściągające, z atrakcyjnym finałem. Pojawiają się figi w czekoladzie, z mineralnym niuansem grafitu. Pasuje do czerwonych mięs serwowanych w sosach z tymiankiem i oregano, do polędwiczek rewelacyjne.

MISELLE COLOMBARD-GROS MANSENG CÔTES DE GASCOGNE VDP

Zaskakująco przyjemne wino na co dzień, o bardzo wyrazistym zapachu. Bazuje na lokalnych, mało znanych, gaskońskich odmianach. Zatem niespodzianka dla zmęczonych powszedniością chardonnay, i to miła! Naprawdę zmysłowy i apetyczny zestaw aromatów. Jest i agrestowa świeżość z nieco roślinnym orzeźwieniem i słodycz spod znaku mirabelek, moreli i mandarynek. W ustach wyczuwalna równowaga, jest trochę ciała i potrzebna rześkość. Nie potrzebuje jedzenia ani wymówek, pije się lekko i z apetytem.

Szczep: colombard, gros manseng

POMEROLS BEAUVIGNAC MOELLEUX PAYS D’OC IGP

Miłe, lekko słodkie wino z południa Francji. Delikatna i jasna barwa. Wyraźny, czysty aromat dojrzałych owoców i kwiatów. Przyjemne nuty ananasa i pigwy. W ataku łagodne słodyczą, ożywione kwasowością na finiszu. W sumie harmonijne i kompletne. Dobry pomysł na odpowiednio schłodzony aperitif lub we francuskim stylu dodatek do pasztetów, a w międzynarodowym do owocowych deserów.

LA CLÉMENTE MOELLLEUX

Idealne na aperitif, lekko słodkie wino z trzydziestoletniej winnicy w centralnej części Entre-Deux-Mers, nieopodal samego miasta Bordeaux. Bogactwo owocowych zapachów gwarantuje przewaga treściwej odmiany semillon. Delikatna słodycz to naturalna resztka cukru gronowego pozostała po przerwanej fermentacji alkoholowej. Dojrzewało w stalowych kadziach przez sześć miesięcy przed zabutelkowaniem. Przeważają aromaty brzoskwiń i gruszek, z akcentami kwiatowymi i ziołowymi w tle. W smaku łagodne, ma owocowy finał

POMÉROLS BEAUVIGNAC ROSÉ MOELLEUX THAU IGP                                     

Sensowne połączenie naturalnej słodyczy owocu z żywym aromatem i rześkością smaku. Różowe lekkie, pijalne i przyjemne. Winogrona grenache pochodzą z regionu Laguny Thau, jest to serce Langwedocji, między Montpellier i Frontignan. Blisko Morza Śródziemnego winnice dojrzewają w idealnym klimacie. Barwa wina w kieliszku łososiowa, delikatna. Zapach intensywny, dużo skojarzeń z owocami leśnymi, truskawką i porzeczką. Na podniebieniu adekwatna ilość cukru i świeżości pozwala łączyć wino z owocowym deserem, albo pić je samo dla przyjemności.

MARTÍ SERDÀ CAVA ROSÉ BRUT PENEDÈS

Delikatnie wytrawne, różowe wino musujące produkowane metodą klasyczną w katalońskiej piwniczce. Kupaż ciemnych odmian winorośli hiszpańskich i pinot noir, odpowiednio długo winifikowany. Ujmująca, intensywna barwa czerwonych grejpfrutów. Wyraźny, owocowy charakter aromatów. Przychodzą na myśl żurawiny, maliny i poziomki. Aperitif, zimne przekąski, ryby lub owocowy deser, to szerokie spektrum możliwych zestawień z tym winem!

MARTÍ SERDÀ MASIA D`OR CAVA BRUT PENEDÈS

Musująca cava z piwnic katalońskich, elegancka i błyszcząca jak złoto. Typowe zestawienie odmian lokalnych: macabeo, parellada i xarel-lo. Druga fermentacja jest prowadzona metodą szampańską w butelce. Miłe dla oka trwałe i niewielkie bąbelki. Wino świeże i przyjemne, o delikatnym aromacie i wyważonej wytrawności. Dobre jako aperitif, ale także w zestawieniu kulinarnym takim, jak ryby, risotto czy danie z makaronem.

ALCONDE SEMI DULCE COLECCIO

Przyjemnie owocowe, słodkie wino z okolic Nawarry, na północy Hiszpanii. Jest to kupaż różnych odmian lokalnych ze sporą dawką cukru resztkowego, która nadaje trunkowi deserowy charakter. Wśród aromatów wyczuwalne wiśnie i czereśnie w syropie, oraz subtelny akcent korzenny. Na podniebieniu dość zwiewne i lekkie, wyraźnie słodkie. Można podawać do miękkich serów, albo niezbyt intensywnych deserów na bazie owocowej.

KONRAD SAUVIGNON BLANC MARLBOROUGH

Marlborough to nowozelandzka ojczyzna wybitnych win białych sauvignon. Wino z Konrad Winery pokazuje wszystkie zalety jej klimatu. Ekspresyjne wino o uderzającym aromacie agrestu, bogato urozmaiconym nutami cytrusów i roślin zielonych. Doskonale wyważone w ustach: orzeźwia wzorową kwasowością i koi łagodnym wypełnieniem dojrzałego owocu. W końcówce krzemienna, świeża goryczka. Nie sposób pozostać obojętnym.

KONRAD KETU BAY SAUVIGNON MARLBOROUGH

Niezwykle przystępne i ekspresyjne sauvignon nowozelandzkie. Reprezentatywne i klasyczne zarazem dla stylu Marlborough – regionu pionierskiego w krótkiej historii winiarstwa tego egzotycznego archipelagu. Pochodzi z niewielkiej winiarni rodzinnej Konrada Hengstlera, doświadczonego winiarza o niemieckich korzeniach. Skrząca się, jaśniutka suknia o widocznej gęstości. Bogaty owocem nos opiera się o nuty cytrusowe, z wyraźnym agrestem, kiwi i grejpfrutem. W palecie harmonia kwasowej świeżości z pewnym ciężarem słodkiego owocu i mineralnym akcentem wysuszenia. Znakomicie pijalne!

BISOL INVILLA PROSECCO DOC

Butelka tego eleganckiego wina jest uhonorowaniem tradycji arystokratów weneckich, dla których villa to symbol stylu życia, synonim przyjemnie spędzonego czasu. Delikatny i świeży trunek pasuje do atmosfery podmiejskich willi, rozsianych po wzgórzach Prosecco. W kieliszku długotrwałe, pełne wigoru musowanie, błyszczy słomkowa suknia. Wyczuwa się przyjemne nuty kwitnących sadów, jabłoni, akacji oraz morele i grejpfruty. Na podniebieniu rześkie, z cytrusowym finałem. Radość, którą warto się dzielić.

BABILONIA VINHO VERDE DOC

Vinho verde, czyli portugalski sposób na zmęczenie i gorący dzień! Błyszcząca suknia, jasna, z refleksami białego złota, a także tytułowej zieleni. W zapachu raczej delikatne, owocowe, zapowiadające rześkość limonki oraz morele. Wyraźne i zdecydowane na podniebieniu: rześkość na pierwszym miejscu! Jest to świetny aperitif, klasyczne wino niezobowiązujące i codzienne, pasować też może do przekąsek i sałatek, a szczególnie do owoców morza.

DOMAINE BOUSQUET MALBEC MENDOZA TUPUNGATO

Soczysty owocem, elegancki garbnikiem i nieskomplikowany, autentyczny, taki właśnie powinien być argentyński malbec. Ten od Bousqueta może być wzorcowy! Sadzony ręką francuskiego winiarza w piaszczystej glebie Tupungato, już po kilku latach pokazał klasę, a dziś, po kilkunastu, jest w coraz lepszej formie! Wino jest harmonijne, subtelnie wsparte beczką, skupia się na ekspresji owocu. Purpurowa suknia, lekko przydymiony nos odsłania nuty pestkowe śliwek, czereśni i wiśni. W ustach żywy, soczysty, lekko ściągający. Liczne nagrody zasłużone.

TERRE DE TRINCI SANGIOVESE DELL`UMBRIA IGT

Jak w całej środkowej Italii, tak i tu, w tajemniczej Umbrii, sangiovese jest najpowszechniej uprawianą odmianą winorośli. Spontaniczne wino do włoskiej kuchni, leżakowane tylko w kadzi stalowej i butelce. Jasna, rubinowa suknia, aromaty czerwonych owoców i oliwek. Na podniebieniu delikatne i bezpretensjonalne. Pasuje do pizzy, dań z grilla lub serowej przekąski.

CASTELLI DEL GREVEPESA SETTIMO TOSCANA IGT

Settimo jest ukłonem ambitnej spółdzielni Grevepesa w stronę legendarnych „supertoskanów”. Winnice znajdują się w regionie Chianti Classico, ale ze względu na nieklasyczne użycie francuskich odmian powstaje wino autorskie, klasyfikowane jako regionalne. Potężny trunek budowany z rozmysłem i cierpliwością. W końcu tej linii jakościowych produktów patronuje sam papież, Klemens VII! Wino zestawiono z selekcjonowanych gron sangiovese, merlot i syrah. Aż dwa lata dojrzewało 2- rocznych beczkach i ponad rok w butelce. Bogaty i ciężki bukiet, dobra wytrawność osiągnięta przez garbniki drewna i przedłużoną macerację gron. Wino pozostawia smaczny i długi posmak. Szlachetne towarzystwo do dziczyzny i dojrzałych serów.

CLEMENTE VII CHIANTI CLASSICO DOCG

Sławne chianti classico sygnowane przez papieża Klemensa VII to wino godne tak dostojnej rekomendacji. Firma Grevepesa jako jedyna uzyskała zgodę Watykanu na taką reklamę! Sam papież z rodu Medyceuszy był Florentyńczykiem i pewnie nie miałby nic przeciwko, bo jako lokalny patriota wspierał toskańską gospodarkę. Elegancki, beczkowany trunek, powoli rozwijający bukiet aromatów korzennych i dojrzałych owoców. Na podniebieniu gładkie garbniki z kilkuletnim potencjałem. Warto podać do smacznej pieczeni, nie tylko na niedzielę.

GIUSTI AMARONE DELLA VALPOLICELLA CLASSICO DOCG                                                                

Najsławniejsze wino weneckie, i zarazem ścisła czołówka włoskiego winiarstwa: wielkie, długowieczne amarone! Ręcznie zebrane i przebrane grona trafiają na cztery miesiące do suszarni, by później, jako skoncentrowane rodzynki, przejść niespieszną, czterdziestodniową macerację i fermentację w kadziach. Wino dojrzewało ponad dwa lata w beczkach dębowych i rok w butelkach. Rozwija niesamowity bukiet, mocny i zmysłowy: wyczuwa się wiśnie w likierze, powidła, porzeczki, kawę, a także lukrecję i przyprawy korzenne! Mimo dużego ciężaru i siły odznacza się na podniebieniu aksamitną gładkością. Jest bardzo długie. Powinno się sprawdzić połączenie klasyczne do dziczyzny, pieczeni z dzika, lub sarniny, ale także do serów typu parmezan, albo nowocześnie do dań w słodko-kwaśnych sosach. Można też po prostu delektować się niespiesznie samym amarone; sugerowana jest przynajmniej godzinna dekantacja.

DE MARTINO ESTATE CARMENERE MAIPO VALLEY

Klasyczne grona „chilijskiego” carmenère ze zrównoważonych upraw winorośli podkreślają elegancki charakter owocu. Dojrzewało w betonowych tankach i starych beczkach z dębu francuskiego przez dziewięć miesięcy. Nuty mentolowe, czerwona papryka, świeże owoce, cassis i tytoń. Doskonałe do drobiu, zwłaszcza kurczaka lub indyka z grillowanymi warzywami. Przyjazne i opanowane, dość harmonijne.