Prawdziwie niszowy rarytas, sławne wino papieskie w wersji białej! W ramach apelacji zaledwie kilka procent upraw zajmują białe odmiany winorośli, dawniej wykorzystywane głównie do kupażowania z ciemnymi. Dlatego wino białe powstało „tylko” z winogron około 40 różnych winnic… przy bardzo niskiej wydajności. Filozofia Xaviera zakłada bowiem pewną przekrojowość win i użycie jak najlepszych gron z bardzo dużej ilości pojedynczych parcel. Winogrona roussanne fermentowały i dojrzewały siedem miesięcy w beczkach dębowych. Pozostałe tylko w stali, by zachować ich naturalną świeżość i mineralność. Barwa brylantowa ze złotymi refleksami. Bukiet cytrusowy i korzenny, między innymi pigwa, brzoskwinia, imbir i miód. Z czasem tworzą się nuty orzechowe i migdałowe. W ustach obfite i gęste, ciężkie, z orzeźwiającą kwasowością. Ma kilkuletni potencjał.